Stvarnost

 

Stvarnost je onakva kakvom je vidimo, a odelo čini čoveka, čini se. Jer razmislite na kraju ovog teksta, da vam je ovo ispričao neki ulični propovednik – njega biste smatrali za budalu koja previše filozofira, dok bi osobu koja je lepo obučena i koristi iste reči smatrali za elokventnog i mudrog filozofa.

Ja mogu da izaberem da vidim sebe kao jadnika koji se na svakom koraku bori sa životom, hvata u koštac sa njim, problemima prilazi kao preprekama za koje je sasvim siguran da će se sa njima izboriti, jedva, i da će mu posle toga trebati čitava večnost da se oporavi. I tako će se kroz život vući od dana do dana, mučeći sebe i druge.

Mogu da izaberem da na život gledam kao na igru. Da iscepam stranicu sa moralnim pravilima i da živim po svom kodeksu smatrajući druge ljude glupacima koji su izgubljeni u svojim malim životima jer ga vide na pogrešan način.

Ali…

Činjenica je da su sve to samo reči, i da su sve to samo dela. Dobro, to smo već znali. Da život nije ni jedno ni drugo, već ples gomile maski koji na trenutak postaje disonantan pa od bogataša pravi siromahe i obratno.

Ali, da li si se zapitala, ti, da baš ti. Šta ti je potrebno da budeš srećna? Zašto kažem ti, obraćajući se nepoznatoj ženskoj osobi. Prosto, kada jednog dana budem izdao knjigu, imam potencijalno veće tržište. Jer danas je sve marketing, zar ne? Od mobilnog telefona, pa do stajlinga i ponašanja…

Nije bitno da li je to brz auto, dijamantski prsten, ili najlepša haljina. Sve su nas ukalupili. Svi težimo nečemu što nas neće učiniti srećnima. Ili možda hoće, na trenutak. Ali da li si se ikada zapitala zašto toliko bogatih ljudi ima problema sa drogama, zašto na kraju izvrše samoubistvo? Zato što ono što imaju nikada nije dovoljno. Njihova stvarnost koja im je nametnuta od strane kapitalističkog društva im nije dovoljna. I shvataju da nikada neće biti srećni.

Dajte mi dovoljno dugačak put i trčaću, rekao sam sebi dok sam razmišljao o ovome. Ali čini mi se da bih čitavog života trčao u krug pokušavajući da pronađem odgovor.

Stvarnost jeste onakva kakvom je stvorimo, a koliko nam stvarno treba da budemo srećni, mislim da bi to trebalo da se zapitamo svakog dana, svako od nas. Da je to jedini način da ostanemo svesni ko smo, odakle smo došli, kako smo nekada gledali na svet, i koliko nam se pogled kroz prozor svakog dana sve više i više muti.

 

Advertisements

3 comments on “Stvarnost

  1. podlo, bijedno ili zlo, baš kao što odustaje od potrage za fundamentalnom misterijom. Ostaje zatvoren,stidljivo se vraća sebi, tone u svoj unutrašnji dijalog sa sobom s nadom da će se jednog dana pojavitinetko tko će preuzeti onu realnu, a surovo nevidljivu stvarnost života na sebe. Pa iako ga taj bude tisućuputa prevario, bolje on nego on sam da vodi bitku s tajnom sudbinom svijeta, sa životom prepunimtajni. Njegovo znanje o svijetu bit će onoliko koliko bude saznao o sebi na koga je jedino upućen, pa sezato nada da ako bude upoznao sebe poznavat će sve ljude. I zato uvijek slijedi svoju najjasniju potrebuda uči, misli, a potom piše i zato mu knjige rastjeruju sav splin i zato je njegov mač pero, jer zna da muje od svega najlakše misliti. Šuti on dugo i nijemo, iako dublje razumije mnoge stvari od svih, moli seza hrabrost da jednom svima kaže ono što je razaznao ili vidio. A hrabrost ne dolazi baš zbog njegovogdara koji se ogleda u sumnji, da istog trena dovede sve stvari u pitanje, u istinoljubivoj sumnji koja ganagoni da problem analizira ponovo ispočetka.

  2. nenadkalabic says:

    Da li tako vidiš život?

  3. zeleni komarac says:

    Le leee. Neko pametan jednom rece: “Sve sto ljubimo stvorili smo sami.” Neko drugi da sve ima vlast nad tobom onoliko koliko mu ti dozvolis. 🙂 Neko treci rece da ako ne mozes da promenis svet, promeni svoj odnos prema njemu. 🙂 Gde si ti u tom haosu mudrolija? Ili samo kritikujes postrance?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s