Inspiracija

 

U dubini svog jednosobnog stana, na stolu nasloljenom a zid, nasloljen laktovima spremao sam se da počnem. Bela hartija nemirno je zurila u mene, a penkalo je podrhtavalo. Odnekud iza dopirala je prigušena svetlost lampe.

 

Smisaomi je izmicao dok sam posmatrao prazninu na kojoj nešto treba stvoriti. Nisam mogao tek tako uhvatiti se pera i piskarati koješta. Priča mora da ima motiv, uvod, razradu i zaključak. Posebno kada iza sebe imate reputaciju. Pod reputacijom podrazumevam da Vas je neko bilo kada i bilo gde nazvao piscem, pa makar i u negativnom smislu. Ah, onaj Kalabić, on je kao neki pisac, neće se od toga leba najesti.

 

Inspiracija? Gde je?

 

Okrećem se po kuhinji, gledam po prljavim sudovima koji stoje na radnom stolu. Zagledam u crvenu šepu gde je u popodne bio pasulj, ne, nema je tu. Plafon… Nema inspiracije na plafonu dečače, šta to radiš?

 

Zatvori oči, seti se. Kako si pre umeo?

 

E pa pre je bilo pre. Sada je sada.

 

Zvuk cvrčaka i svađe koja se odvijala sprat iznad bude uspomene zar ne… Zašto rukom prelaziš preko tog ožiljka na grudima sada? Šta je bilo? Da nećeš da se sažališ na sebe možda?

 

Ne, nego neću da pišem kada nemam motivaciju!

 

Pa šta ako nemaš motivaciju ili inspiraciju, vi pisci samo kukate. Piši nešto pa šta god da ispadne, svi umetnici su tako radili… Tako se razvija stil..

 

O molim te. Stil? Kakav stil? Nisam pročitao knjigu poslednjih godinu dana, na čemu da ga razvijam? Na dnevnom horoskopu ili uputstvu za pravljenje pudinga? Dosta mi je za večeras. Setio sam se kako je to nemati materiju za pisanje. Probaću sutra, pa ako ne uspem onda prekosutra…

 

Ma piši kada ti kažem, piši! Seti se kako si…

 

Upalio sam svetlo u kuhinji, i tako ugasio drugi glas u sebi. Moram da operem ove sudove, baš su počeli da smrde.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s